Gå til hoved indhold

Bliv pleje- eller støttefamilie

Her kan du læse om hvordan man kan blive pleje- eller støttefamilie. Samt hvilke overvejelser, der er vigtige i den forbindelse, og hvordan det er at samarbejde med Gentofte Kommune

Bliv plejefamilie

Der kan være mange forskellige grunde til, at et barn ikke kan bo sammen med sine biologiske forældre og børnenes behov og udfordringer kan være lige så forskellige. Nogle børn har primært brug for trygge og stabile rammer, mens andre kan have store udfordringer, som stiller krav til både plejefamilie og andre professionelle omkring barnet. Fælles for børn, som bliver anbragt i familiepleje er, at de har brug for at etablere nære og stabile relationer til deres nye familie.

Et plejebarn indgår i familien på lige vilkår med familiens andre medlemmer og deltager således både i familiefødselsdage, rejser etc. At blive døgnplejefamilie er en forpligtende opgave og en stor beslutning, der kræver grundige overvejelser og enighed i familien.

Typer af plejefamilier:

Man kan blive godkendt som plejefamilie i tre kategorier, som refererer til barnets/den unges støttebehov.

1. Almen plejefamilie: Som udgangspunkt en ganske almindelig familie, der giver plads til et barn, der har behov for særlig støtte og omsorg, og som har lettere til moderat støttebehov.

2. Forstærket plejefamilie: Er godkendte til at modtage børn med moderate til svære støttebehov

3. Specialiseret plejefamilie: Kan modtage børn med svære støttebehov.

Godkendelsen til døgnplejefamilie eller støttefamilie varetages af fem socialtilsyn, fordelt over hele landet. Hvis I er interesseret i at høre nærmere, kan I rette henvendelse til det socialtilsyn, I tilhører.

Læs mere eller ansøg om godkendelse her:

Socialtilsyn Hovedstaden

Socialtilsyn Øst

Netværksplejefamilie:

For at blive godkendt som netværksplejefamilie kræver det typisk, at man er i slægt med eller i nær relation til det barn, som skal anbringes. Man skal som netværksplejefamilie ikke godkendes af socialtilsynet, men bliver konkret godkendt af Gentofte Kommunes familieplejekonsulenter. Man skal derudover på et fire dages grundkursus.

Som netværksplejefamilie bliver man ikke aflønnet med vederlag, som er tilfældet i de andre typer af døgnplejefamilier, men man får dækket sine omkostninger til kost og logi ud fra en i forvejen fastsat sats.

Bliv støttefamilie

En støttefamilie er en familie, hvor barnet ikke bor, men typisk opholder sig hos i faste weekender og/eller hverdage. Det er det, man tidligere kaldte en aflastningsfamilie.

Børn og unge, der kommer i støttefamilie, har ofte brug for at få nærvær, støtte og stimulering fra nogle omsorgsfulde voksne, der har overskud til at tage sig af dem en eller flere gange om måneden.

Generelt godkendt støttefamilie:

For at blive godkendt som støttefamilie skal man godkendes af det socialtilsyn, som man geografisk tilhører. Læs mere om godkendelsen i ovenstående tekst om 'Bliv plejefamilie'.

Er du/I interesseret i at blive støttefamilie, er du/I også velkomne til at kontakte Gentofte Kommunes familieplejekonsulenter.

Netværksstøttefamilie:

For at blive godkendt som netværksstøttefamilie kræver det typisk, at man er i slægt med eller i nær relation til det barn, der skal i aflastning. Som netværksstøttefamilie vil man ikke blive aflønnet med vederlag, som er tilfældet ved den generelt godkendte støttefamilie, men man får dækket omkostninger til kost og logi ud fra en i forvejen fastsat sats.

Ønsker du/I at blive netværksstøttefamilie, skal du/I konkret godkendes af Gentofte Kommunes familieplejekonsulenter.

Hvilke forventninger har Gentofte Kommune

  • At I arbejder på at etablere tilknytning til et barn baseret på nærvær, omsorg, autenticitet, kontinuitet og respekt for barnets ret til medbestemmelse.
  • I er indstillede på, at jeres hjem ikke kun er en privat bolig, men også et sted, hvor familieplejekonsulenten, plejebarnets børne- og ungerådgiver og socialtilsynet kommer på besøg (anmeldt og uanmeldt).
  • I er indstillet på, at modtage undervisning, råd og vejledning, samt deltage i kurser og på møder om barnet. I er opsøgende i samarbejdet med familieplejekonsulenten ved relevant behov.
  • I skal være parate til, at støtte plejebarnet i at have samvær med biologiske forældre, søskende og andet netværk.
  • I forpligter jer til et længerevarende engagement i plejebarnet.

Hvilke overvejelser er vigtige inden I beslutter jer

At blive støtte- eller plejefamilie er en stor beslutning, som kræver grundige overvejelser. Det vil få betydning for jeres familieliv at tage imod et pleje- eller støttebarn og ofte vil det være starten på en langvarig relation.

Inden I beslutter jer for at blive pleje- eller støttefamilie, er det vigtigt at have overvejet følgende udsagn/spørgsmål:

  • At blive pleje- eller støttefamilie er en opgave for hele familien og I skal altså være enige om beslutningen.
  • Et nyt barn i familien kan skabe jalousi hos jeres egne børn og påvirke jeres familieliv.
  • Hvordan vil I have det med at barnet skal afleveres til en weekend/hverdag I ikke synes om? 
  • Barnet vil være i jeres hjem i mange år og en afbrydelse af forholdet kan opleves som et svigt af barnet.
  • Et pleje- eller støttebarn kan have manglet voksenkontakt og derfor have brug for ekstra omsorg.
  • Plus meget andet...

Videoer om at være plejefamilie

Overvejer i at blive plejefamilie, så har Social- og Boligstyrelsen har lavet en række videoer om at være plejefamilie, som måske kan hjælpe jer med at træffe en beslutning.

Vær opmærksom på, at linket åbner YouTube, som bruger cookies.

Se videoerne her

 

Samarbejdet med Gentofte Kommune og familieplejekonsulenten

Som pleje- eller støttefamilie bliver I del af et professionelt team, hvis opgave det er at sikre den bedst mulige trivsel og udvikling hos barnet.

Jeres nærmeste samarbejdspartner i kommunen vil blive familieplejekonsulenten. Familieplejekonsulentens rolle er at yde støtte og vejledning i forhold til de opgaver I har med plejebarnet, med udgangspunkt i Barnets eller Den Unges Plan, dets forældre/familie samt øvrige forhold, der vedrører plejeforholdet.

Gentofte Kommune prioriterer et nært samarbejde mellem plejefamilie og familieplejekonsulent, og I vil derfor flere gange om året få besøg af familieplejekonsulenten.

Udover de planlagte konsulentbesøg må I forvente, at der afholdes opfølgningsmøder med børne- og ungerådgiveren og plejebarnets biologiske familie, som minimum halvårligt, måske oftere. Familieplejekonsulenten indgår således i et tæt samarbejde med plejebarnets børne- og ungerådgiver.

Derudover aflægger børne- og ungerådgiveren min. to besøg hos jer årligt mhp. børne-/ungesamtale med jeres plejebarn. Social- og Boligstyrelsen har udarbejdet en række informationsvideoer til barnet/den unge, der fortæller nærmere om kontakten med kommunen. Videoerne kan ses her. Vær opmærksom på, at videoerne åbnes i YouTube, som bruger cookies.

 

Kurser:

Døgnplejefamilier er forpligtede ifølge lovgivningen til at deltage i kursusdage/-aftener, i et omfang af min. to hele dage årligt. Udover det faglige input på kursusdagene vil der ofte være socialt samvær forbundet med disse dage, hvor plejefamilier har mulighed for at etablere netværk til hinanden.

Støttefamilier har også mulighed for at deltage i kursusaftener/-dage, og vi anbefaler at det prioriteres, med henblik på faglig udvikling og netværksdannelse.

Se vores kurser her